测品娱乐
您的当前位置:首页广东省广州市番禺区2020-2022年中考英语一模试题分类汇编:阅读填空(含解析)

广东省广州市番禺区2020-2022年中考英语一模试题分类汇编:阅读填空(含解析)

来源:测品娱乐
广东省广州市番禺区

2020-2022年中考英语一模试题分类汇编

阅读填空

2022年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

四、阅读还原5选5

The Winter Olympics are a major international sports event that occurs every four years. Unlike Summer Olympics, the Winter Olympics feature sports practiced on snow and ice.

As early as 14, the newly-formed International Olympic Committee (IOC) considered ice skating as a possibility for the first modern Olympics which would be held in 16.

In 1911, a member of the IOC suggested that winter sports should be staged as part of the 1912 Olympics in Stockholm. Some opposed the idea. ___41___ However, World War I broke out in 1914. After 1920, several countries began talking about the possibility of a separate Winter Olympics.

The town of Chamonix, in the French Alps, planned to hold a winter sports festival in 1924. ___42___ A member of the IOC, suggested that the festival should be formally recognized as the Winter Olympics. _____43_____ The festival drew 258 athletes from 16 countries to compete in bobsledding (雪橇比赛), figure skating, hockey, Nordic skiing and speed skating.

___44___ The festival opened with rain and the unseasonably warm temperature turned snow and ice to mud. Then temperature dropped as far as 25 below zero and the mud became ice. ___45___

In 1926, the IOC recognized the Chamonix festival as the first Winter Olympics and decided that the Winter Olympics would be held every four years, just like the Summer Olympics. A.At the same time Paris was to host the Olympics. B.Despite the weather, more than 10,000 people showed up. C.At last, the IOC decided to hold the Winter Olympics in 1916.

D.Weather has often been a major story at the Winter Olympics and so it was at Chamonix. E.The IOC didn’t go that far, but did agree that Chamonix could call its festival an “Olympic winter carnival”.

2021年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

四、阅读还原5选5

阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入下列各题空白处的最佳选项。

What are you holding in your hand while you are taking the examination? Right. A pen. Though it is small, the pen has changed the history, improved the trade of countries, recorded

events, carried news, and done far more work for human beings than all other tools.

____41____ The invention of the wheel, the introduction of the steam engine (蒸汽机), the use of electricity, all these have changed the lives of millions of people, but the pen has done more. It has prepared the way for all progress and development of society.

In the past the pen did all the work if you wanted to keep any writing for some time. The lawyers took up their pens and wrote the law of the country from the days when papyrus (纸莎草纸) was first used. ____42____ It was with a pen that the greatest thinkers of all time wrote down their thoughts.

The pen is functional. We cannot sign a bill or write a letter or buy a house without our pen. ____43____ The writers encourage the world with it. The students take their examinations with it as well.

Our coming into the world is recorded with a pen. Before we have been at school, our name is written on the name list with a pen. We cannot be married till we have signed. ____44____ Let’s remember that we hold in our hand the most powerful instrument which we own. ____45____ Whenever you use it, enjoy it. A.The pen is a magic tool.

B.An agreement is worthless till our name is written with a pen. C.Progress without it would have been almost impossible. D.A pen records the important events in our life.

E.The most famous letters in the world were written with a pen.

2020年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

四、阅读还原5选5

Why is pink or purple a color for girls and blue or brown for boys?

_____46_____ To the Egyptians, green is a color that represents the hope and joy of spring, while for Muslims, it means heaven. Red is a symbol of good luck in many cultures. In China, children are given money in a red envelope to bring good fortune in the New Year. For many nations, blue is a symbol of protection and religious beliefs. _________47_________

People's choice of colors is also influenced by their bodies' reactions toward them. Green is said to be the most restful color. _______48_______ People who work in green environments have been found to have fewer stomachaches.

________49________ Many decorators will include different shades of red in the restaurant. Similarly, many commercial websites will have a red “Buy Now” button because red is a color that easily catches a person's eye.

Blue is another calming color. Unlike red, blue can cause people to lose

appetite._________50_________ The next time you are deciding on what to wear or what color to decorate your room, think about the color carefully.

A.Greek people often wear a blue necklace hoping to protect themselves against evils. B.So if you want to eat less, some suggest that eating from blue plates can help. C.The answer depends largely on cultural values as well as personal experiences. D.Red can cause a person's blood pressure to rise and increase people's appetites. E.It has the ability to reduce pain and relax people both mentally and physically.

答案:

2022年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

41.C 42.A 43.E 44.D 45.B

【导语】本文介绍了冬奥会的历史。

41.根据“In 1911, a member of the IOC suggested that winter sports should be staged as part of the 1912 Olympics in Stockholm. Some opposed the idea.”可知此处IOC成员将冬季运动加入奥运会的建议,此空应该是结果。C选项“最终,IOC决定在1916年举办冬奥会”符合语境。故选C。

42.根据“The town of Chamonix, in the French Alps, planned to hold a winter sports festival in 1924.”可知此处介绍国家的奥运会举办情况,A选项“同时巴黎要举办奥运会”符合语境。故选A。

43.根据“A member of the IOC, suggested that the festival should be formally recognized as the Winter Olympics ”可知国际奥委会的一名成员建议,该节日应该被正式承认为冬季奥运会,此处与节日有关,E选项“国际奥委会并没有走得太远,但确实同意夏蒙尼可以把它的节日称为‘奥林匹克冬季嘉年华’”符合语境。故选E。

44.根据“The festival opened with rain and the unseasonably warm temperature turned snow and ice to mud.”可知本段介绍奥运会的天气问题。D选项“天气经常是冬季奥运会的重要新闻,夏蒙尼也是如此”符合语境。故选D。

45.根据“Then temperature dropped as far as 25 below zero and the mud became ice.”可知当奥运会天气非常恶劣。B选项“尽管天气恶劣,还是有1万多人到场”。故选B。

2021年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

41.C 42.E 43.B 44.D 45.A

【导语】本文通过整体论述笔的重要性和作用来说明笔是一种非常强大的工具。

41.根据后文“It has prepared the way for all progress and development of society.”可知笔为社会的一切进步和发展铺平了道路。结合选项,只有C选项“没有它,进步几乎是不可能的。”符合语境。故选C。

42.根据前文“The lawyers took up their pens and wrote the law of the country from the days when papyrus was first used.”及后文“It was with a pen that the greatest thinkers of all time wrote down their thoughts.”可知上下文在讲笔被用来写法律条例及被伟大的思想家用来记录想法,结合选项,只有E选项“世界上最著名的信件都是用笔写的。”符合语境。故选E。 43.根据前文“We cannot sign a bill or write a letter or buy a house without our pen.”可知没有笔,我们不能签票据、写信或买房子。结合选项,只有B选项“除非我们的名字被用笔写下来,否则协议毫无价值。”符合语境。故选B。

44.根据前文“Our coming into the world is recorded with a pen...We cannot be married till we have signed.”可知我们从生下来开始就一直用笔在记录生活包括出生,进学校和结婚。结合选项只有D选项“一支笔记录了我们生活中的重要事件。”符合语境。故选D。

45.根据前文“Let’s remember that we hold in our hand the most powerful instrument which we own.”可知此处已经是在对笔的重要性进行总结了,结合选项,只有A选项“笔是一种神奇的工具。”符合语境。故选A。

2020年广东省广州市番禺区中考一模英语试题

46.C 47.A 48.E 49.D 50.B

【分析】文章介绍的是有关颜色的选择以及不同的颜色代表不同的内容,蕴含着不同的文化。46.根据前句“Why is pink or purple a color for girls and blue or brown for boys?”以及后文“To the Egyptians, green is a color that represents the hope and joy of spring,…In China, children are given money in a red envelope to bring good fortune in the New Year.”可知,此处是要对前面的问题做出回答,且回答是与文化有关的,选项C“答案很大程度上取决于文化价值观和个人经历。”与之符合,故选C。

47.根据前句“For many nations, blue is a symbol of protection and religious beliefs.”可知,此处说的是蓝色的文化和指代,选项A“希腊人经常戴一条蓝色的项链,希望能保护自己免受之害。”符合,故选A。

48.根据前句“Green is said to be the most restful color.”以及后句“People who work in green environments have been found to have fewer stomachaches.”可知,此处是对前句内容的进一步解释,绿色的好处,选项E“它有减轻疼痛和放松身心的能力。”符合,故选E。 49.根据后问的描述“Many decorators will include different shades of red in the restaurant.

Similarly, many commercial websites will have a red “Buy Now” button because red is a color that easily catches a person’s eye.”可知,此处说的是有关红色方面的内容,D选项“红色会使人的血压升高,增加食欲。”符合,故选D。

50.根据前句“Unlike red, blue can cause people to lose appetite.”可知,此处说的是有关蓝色减少食欲的问题,选项B“所以,如果你想少吃点东西,有人建议用蓝色盘子吃会有帮助。”是符合的,故选B。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容